alhamdulillah baru lepas memasak
masak apa?
menu untuk tengah hari ni h.i masak
.
.
siput masak pedas
*some say siput masak lada..
tapi h.i x letak lada pn..so h.i namakan
siput masak pedas
tadi kawan h.i chinta rzyira suruh share sikit
so terlintas nak share resipi masakan ni
ok ok ok...x mau cakap manyak
jom jom kita catit resipi ni
****************
bahan - bahan
1kg kepah - bersihkan
2cm belacan - tumbuk
5 - 6 biji bawang merah - tumbuk
2 - 3 biji bawang putih tumbuk
3 - 4 sudu besar cili kering dimesin/ cili boh
2 - 3 sudu besar sos tiram
1 - 2 sudu sos cili
7 -8 biji cili padi - diketuk
2 tangkai serai - diketuk
daun kunyit - hiris tebal
bancuhan tepung jagung
minyak masak nak menumis
garam gula secukup rasa
serbuk secukup rasa knorr
serbuk secukup rasa knorr
*****************
cara penyediaan
1. tumis serai, cili padi, bahan tumbuk & cili boh hingga wangi dan naik minyak kemudian
masukkan sos tiram dan sos cili, garam dan gula serta sedikit secukup rasa knor. Masuk kan juga sedikit air bahan tumbuk
2. masukkan kepah. bila cengkerang siput dah terbuka dan keluarkan air. Masukkan bancuhan
tepung jagung untuk pekatkan kuah and akhir sekali masuk hirisan daun kunyit
****************
ok mudahkan
selamat mencuba
grrrr lapar : hati iza
*a.k kalau taw ni mesti dia jeles.. dari dulu mengadu nak rasa masakan h.i
tapi sampai sekarang x da peluang
**yunk kalau kasi u rasa sekarang..nanti kawen dah x jadi istimewa la
tapi insyallah kalau ada rezeki iza masak kan untuk abang
love u ^_^
wahhh iza,.. TQ sudi share.//
ReplyDeleteehehe best lorr,..x sbar nak cuba,..
emm btoi2,..jgn bg dlu tngu pas kawin erk,.ehehheh
sbau2,...Yum2,..