1 ikat kacang panjang
·
2 biji telur (jika saiz kecil)
·
3 ulas bawang putih- dihiris nipis
·
1 biji cili merah - dihiris
·
garam secukup rasa
·
sedikit serbuk kunyit
Cara-cara
1. Cuci
kacang panjang dan toskan. Kemudian hiris ikut kegemaran masing - masing.
2. Panaskan
kuali dengan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan
kacang panjang yang telah dipotong tadi dan masukkan sedikit air. Goreng
sekejap hingga ia berubah warna.
4. Masukkan
sedikit serbuk kunyit. Kacau lagi. Kemudian pecahkan telur. Biarkan sekejap
hingga telur agak beku then baru kacau. (Saya buat begini bagi mengelakkan bau
hanyir telur dan sayur kelihatan cantik)
5. Tambah
garam dan kacau biar rata. Siap dihidang dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment