the fantasy of dreamland..journey..real life..

Saturday, 3 November 2012

The Engagement

Alhamdulillah akhirnya ada masa nak diluangkan sikit dkt blog aku yang dah usang ni.

Well last entry aku menceritakan pasal perjalanan aktiviti majlis pertunangan aku..

Sekarang dah tiba masa aku share status terbaru..

Press.. For your attention sekarang ni status relationship aku telah bertukar.. I am not single anymore..

Ok ok sekarang ni status dah bertukar..single to engaged..

Engaged with my beloved fiancee ahmad khozaee

Alhamdulillah majlis berjalan lancar dengan dihadiri saudara terdekat jiran tetanga dan sahabat sekelian..

Sang arjuna saya sangat berseri seri pada hari tu.. Si dara (aku la tuh...hahaha) tampil manis ber-dress labuh..berwarna putih sedondon dengan sang arjuna.. *puji diri sendiri ^_^

Warna bertemakan pink + purple + white
Pelamin angan ku telah mencantikan suasana...

Sampai sang arjuna cakap nak bawa lari si dara di tengah2 kerancakan majlis..katanya nak bawa pergi pejabat agama.. Nikah terus.. Hahahaha

"abang sabar yea.. X lama lagi dengan izin ALLAH SWT insyallah akan terlafaz juga akad yang menghalalkan kita.. Insyallah.."

Well..jom tengok gambar di sekitar majlis..ermm ni adalah gambar terpilih aje.. Sbb kalau nak di ikutkan.. Beratus lagi gambar yang ada..

Tapi kalau nak letak semua.. Penat plak korang nak scroll.. Hehehe

Jon kita layannnn









copyright by the owner of this blog : hati iza

Thursday, 25 October 2012

E-day update

Terasa mcm dah lama aku memyepi..blogger lain sehari berpuluh enrty diaorang buat.. Aku ni sehari satu entry pon belum tentu..

Tapi ye la.. Aku bukan nak kejar trafik sangat pn.. Aku berblogging ni untuk mengisi masa aku.. Boleh cakap mcm hobi waktu lapang aje..

So kalau sebulan sekali nak tulis entry pn rasa x pe kot.. Hahaha

Ok x payah nak merepek panjang panjang.. Hari ni 25hb october 2012..seperti semua telah sedia maklum.. Esok umat islam aku menyambut sambutan hari ray haji..

Jadi disini aku nak ucapkan selamat hari raya haji kepada semua umat islam di seluruh dunia

Raya haji tahun nie.. Agak berbeza dengan raya sebelum ni.. Sbb tahun ni keluarga aku x buat apa2 persiapan pun untuk raya haji ni..

Sebabnya.. Pada 28hb october 2012, aku akan melangsungkan majlis pertunangan aku.. Itu sebab x sambut.. Ye la 3 hari aje lagi nak kenduri..rumah plak dah penuh dengan barang kenduri..

Oleh kerana esok nak raya.. Jadi disebablan nak elak berlaku sebarang kekalutan..

Barang memasak..pelamin..hantaran.. Periuk kuali kerusi meja..semua telah menyemak di dalam rumah aku ni...

Persediaan sehingga semalam... Ermm sebanyak 2 buah khemah telah dipasang..

Pelamin pn dah siap pasang..

Awal giler pasang pelamin.. Semua gara2 orang nak balik raya..

Hantaran belah perempuan sebanyak 9 dulang kot.. Kebanyakkan nya hantaran tu di sponsor oleh jiran n mak saudara aku...

Setakat ni.. Baru 3 hantaran dah nampak rupa.. Lagi 6 on the way..

Well majlis pertunangan aku ni x la meletop sangat.. Biasa biasa aje..

Ok lah apa pun nantikan entry aku lepas ni...
Okey..bye bye


copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 17 October 2012

Majlis konvokesyen


16.10.2012 menyaksikan penantian aku selama 3 tahun belajar berbaloi..

Ditemani oleh insan tersayang meraikan hari penganugerahan ni..sangat memberi makna besar dalam hidup aku.. Sayangnya mak aku x dapat hadir bersama.. Atas sebab2 yang x boleh dielakan..

Bahagia aku rasai apabila.. Kedua2 pakwe aku bersama meraikan hari bersejarah aku.. Akak aku pn turut meraikan aku seperti mana dia lalui sebelum ni..

Ucapan syukur yang x terungkap dengan kata2.. Terima kasih mak..abah..family dan tunang tersayang yang sentiasa memberi galakan..

Terima kasih juga pada rakan2 dan tenaga pengajar yang telah mencurahkan ilmu kepada aku..

Oh ya sekarang ni aku dalam perjalanan pulang ke rumah..

Untuk tunang tersayang.. Hati2 memandu balik melaka 2 yea...

Big event yang pertama dah settle..
Sekarang big event yang ke2 plak..

Harap semua berjalan lancar...insyallah

Ok la bye..salam



copyright by the owner of this blog : hati iza

Tuesday, 16 October 2012

Status update 2

Ayooo x pasal pasal aku kena ikut tunang aku ke kl atas urusan kerja beliau

Well aku sekarang dekat melaka.. Di sekitar masjid tanah..Di rumah kenalan ku..Datang melaka sbb aku konvo 16.10 ni..

Memandangkan hari ni tunang aku kerja.. Jadi untuk memudahkan pergerakan aku.. Dia suruh aku guna kereta dia..

Baru aku siap2 pagi tadi nak keluar g beli sarapan.. Dia call suruh pick up dia.. Sbb dia nak kena ke kl.. Apa lagi kelam kabut aku dibuatnya..

Aku fikir lepas aku hantar kereta dia akan hantar aku balik rumah kenalan aku la.. Rupanya dia angkut aku sekali ke kl.. Nasib baik aku bersiap elok2.. Kalau x malu gak la... Hahaha

Sekarang aku dalam perjalanan nak ke kl.. Bersama tunang aku dan rakannya.. Mata ngantok oiiii x cukup tidur..


copyright by the owner of this blog : hati iza

Status update

13.10.2012
11.18 malam

Sekarang ni aku di dalam perut bas..

Ke mana?

Aku dalam perjalanan nak ke melaka.. Dijangka akan sampai dalam pukul 7 atau 8 pagi esok..

Well doakan perjalanan aku selamat sampai ke destinasi ok..

Itu aje.. Ok nite.. ^_^ zzzzz


copyright by the owner of this blog : hati iza

Saturday, 13 October 2012

With love to MELAKA

10.29 pagi

Selamat pagi..hari ni pagi2 lagi aku dah sibuk.. Sibuk packing barang untuk diisi dalam bag..

Nak kemana? Malam ni aku akan berangkat ke melaka.. Jumpa tunang tercinta..

Hahaha x da la.. Actually ada urusan yang nak diselesaikan..sambil tu aku ambik kesempatan nak jumpa mamat sorang ni.. Ye la dah lama x jumpa..asyik cakap dalam call aje..mesti la rindu..

Well ini kali kedua aku pergi melaka sorang diri.. Naik bus plak tu!!! Adoi..dah la trip ke melaka makan masa selama 8 jam.. Sakit bontot aku..

Mengada ngada aku ni kan..banyak plak rungutnya..

Tapi ye la semua tunang n family aku punya pasal la..selalu sangat manjakan aku.. Dulu nak ke mana2 aje.. Ada orang drive kan.. Nak itu nak ini semua ikut aje..

Sekarang bila keadaan dah berudah seiring dengan masa.. Aku pn dah x blh terlalu manja..

*tapi ini x bermaksud aku ni x reti nak berdikari ok..

Ermmm..tengah duk leka kemas barang...ALAMAK!!! aku dah lambat datang kerja.. Terus bergegas datang kerja.. Habis kerja jap lagi baru ku sambung pack barang...

Oh ya petang ni juga.. Aku nak ke boutique bonda... Nak pegi try baju pertunangan aku..
Sebelum ni dah try..tapi waktu tu aku pegi alone so x da la orang nak tolong komen..

Kali ni aku pegi bawa akak aku..untuk tolong judge.. Kalau ada org tolong komen lebih selesa.. At least x da la aku syok sendiri..

Ye la kalau aku je yang rasa selesa & cantik.. Tapi orang yang memandang rasa sebaliknya.. X syok juga kan.. So bawa teman untuk jadi tukang komen adalah 1 idea yang bagus bagi aku la..

Ok la.. Kerja berlambak lagi nie.. Apa pun reader.. Doakan semuanha berjalan lancar ok..

Semoga perjalanan aku ke melaka selamat..aminnn

Ok bye bye


copyright by the owner of this blog : hati iza

Friday, 12 October 2012

TAHNIAH - ATM

Siapa dekat sini yang menonton perlawanan bola semalam??

Pasukan ATM vs pasukannnn ????? Sorry aku x taw la..

Apapun TAHNIAH KEPADA TEAM ATM SEBAB BERJAYA MASUK FINAL SETELAH 46 TAHUN MENANTI... Hihihi

Well jujurnya bola sepak memang bukan kesukaan aku.. Sorang pun dalam arena bola sepak aku x kenal.. Kalau orang tipu aku yang leonardo da vinci tu seorang bintang bola sepak pn mungkin aku akan percaya.. (tapi leonardo da vinci bukan sorang bintang bola sepak ok..jangan nak tipu sangat)

Ok back to the topic.. Nak dijadikan cerita.. Semalam aku call tunang aku.. Call sekali x jawab.. Call 2 kali x juga jawab..

Aku call punya call punya call..baru reti nak tekan button (answer)

Bila aku tanya buat apa? Dia tanya aku balik..
"sayang x tengok bola?"

Aik??? Tunang aku ni silap tanya soalan ke??
Bila masa plak aku ni kaki bola.. Siaran bola pun x pernah taw channel berapa.. Kalau siaran Discovery channel..TLC.. AXN.. HBO.. MAX.. MFP.. aku taw la..

Dengan selamba je aku jawab "x tengok pn"

Padahal dalam hati...'eh ada bola ke?'

Udah la tu.. Dek kerana nak menonton bola punya pasal.. Dia cakap gini dekat aku

"ok k k k abg nak g baris ni..dah lambat"

"alaaaa...kejap la.."

"ishhhh dah lambat dah ni..nak p dah ni"

........ Talian di matikan

Entah betul entah alasan..

Grrrrrr... X pe x pe.. Nanti kawin taw la balasan dia..

Hahahaha jahat aku ni kan.. Dengan bola pn nak jeles..

Ok bye..


copyright by the owner of this blog : hati iza

Thursday, 11 October 2012

Sebentar tadi aku ter rajin nak blog walking.. Banyak juga blog yg aku singgah.. Seronok dapat membaca.. Entry yang selalu jadi pilihan aku.. Entry berkenaan life blogger.. Kalau entry pasal artis n politik ni kurang sikit..

Kenapa? Sebab kekadang tu cerita yang disampaikan mungkin berbeza dengan cerita sebenar.. So jalan terbaik follow aje Official web artis berkenaan..

Kalau isu politik plak.. Ada setengah blog 2 suka tulis entry yang menjatuhkan kerajaan.. Konon jika parti politik dia yang memerintah kerajaan akan lebih maju.. Kemudian mula la maki hamun pihak tu pihak ni..

Walaupun menulis berkenaan dengan life sendiri mungkin kurang mendapat sambutan ramai.. Tapi cerita2 mcm ni lebih natural..

Laaaaa tersasar jauh dari apa yang aku nak cerita..

Sebenarnya aku nak cerita 1 point aje.. Aku ni memang suka BW tapi 1 tabiat aku..aku x suka nak komen2.. Mungkin ada yang menyangka aku ni sombong x nak singgah blog diaorang..

Maaf la.. X pernah lagi aku x singgah jika ada yang menjemput.. Cuma lepas baca aku x meninggalkan jejak..

Ok ada kerja ni.. Bye 


copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 10 October 2012

A story

Sebelum nak mula pecut menaip entry kali nie.. Aku nak ucap TERIMA KASIH kepada kalian yang follow up cerita cerita aku..

Ingat lagi.. Dulu tujuan aku buat blog ni sbb nak jana pendapatan mcm blogger lain yang telah berjaya.. Tapi lama kelamaan baru aku sedar yang sebenarnya itu bukan tujuan aku..

Aku lebih gemar menjadikan blog aku ni sebagai medan aku meluahkan segala apa yang aku rasa..lalui..n alami untuk di kongsi kepada semua..

So kepada yang nak jadi blogger berjaya..pasang niat betul2..fokus kepada tujuan korang nak berblogging..jangan jadi mcm aku.. Hahaha...

Ok intro dah habis.. Sekarang masuk ke point sebenar aku.. Well tinggal lagi lebih kurang 16 hari saja lagi aku akan mengikat tali pertunangan dengan tunang aku..opsss maksud aku bakal tunang aku..

Alhamdulillah dari segi persiapan hantaran..kenduri..baju..make up n pelamin semua berjalan lancar..tunggu hari saja..

Opsss pelamin??? Yepp aku tempah mini pelamin utk e-day ku nanti..

Well mungkin korang rasa aku ni melebih lebih.. Siap dengan pelamin bagai.. Baju tunang plak siap tempah baru.. Asalkan selagi aku mampu aku rasa x salah..

X salah jika aku sedaya upaya cuba untuk merialisasikan apa yang aku ingin kan dalam meniti kehidupan ku..

Lagipun MIL selalu cakap.. "niat utk sekali saja" jadi apa salahnya untuk sekali ini aku buat majlis ni seperti yang aku inginkan selama ni..

Kan orang cakap alam pertunangan ni ibarat "menyusuri alam perkahwinan sebenar" Atau lebih senang lagi umpama PRA-PERKHAWINAN kepada bakal suami isteri

jadi biarlah aku memulakan langkah pertama aku dengan penuh rasa bahagia..

So x payah nak complain..

Allah dah menulis skrip jalan cerita utk kehidupan aku.. jadi aku sebagai pelakon akan cuba melakonkan watak yang diberi dengan jayanya..

Merepek repek aje aku ni..

Oh ya soal hantaran plak.. Aku dah siapkan.. Buat sendiri la.. Hehehe.. Aku ni x la kreatif sgt tapi boleh la kalau nak buat.. Ermm ala kadar aje..

Jap lagi aku tunjuk ok..tapi 1 aje..lain2 nanti tunggu bila tiba harinya..

Well ok la.. Ada kerja nak buat nie.. Bye bye



copyright by the owner of this blog : hati iza

Mak in Law

Masa : 10.40 pagi

Selamat pagi to myself n all.. Pagi ni x berapa sihat..

X sihat kenapa? Well perubahan emosi seorang perempuan.. Jadi x perlu la nak terangkan sebabnya

Lagi 3 hari aje lagi aku nak berangkat ke melaka.. Meet my lover there..

Ehem ehem sebenarnya bkn senang2 nak p melaka 2.. Ke melaka pn sbb ada tujuan lain.. Jadi alang2 tu jumpa la kejap si dia.. Kejap x kejap pn 2 malam gak la aku di sana nanti

Ermm..hati ni rindu dkt dia.. Ye la kami bkn seperti majoriti pasangan di luar sana yang boleh selalu jumpa.. Msj selalu.. Call selalu

Fyi.. Kitaorang duduk jauh..sorang di melaka sorang lagi di kedah..

nasib baik family si dia di kedah so kerap juga lah aku ke rumah bakal mertua aku..- ini namanya mengeratkan hubungan kekeluargaan..

Lagi pun klw x pergi x sedap la plak nanti bila tunang aku call tny x ke rumah mak dia ke?
(klw seminggu aku x p rumah mak dia..jap lagi nada suara dia mula la berbaur merajuk)

Anak manja mak memang mcm tu..tapi bila tny x nak ngaku..menyampah aku dengan mamat ni.. Menyampah menyampah pun sayang gak dekat dia.. Hihi alaaaaa menyampah menyampah manja namanya..

Tapi kalau dia x suruh p pun aku tetap p sebab mertua aku ni peramah baik hati..kalau aku ke sana aje mesti ada saja buah tangan dia akan kasi dkt aku untuk bekal balik rumah..

Kalau korang nak tahu MIL ni best chef in the world

Bila ke sana dapat la aku makan masakan MIL yang tersangat la menambat selera aku.. (patut la tunang aku perut muncit...) anyway iza tetap sayang abang taw.. ^_^

Sikap MIL yang selalu sediakan buah tangan utk aku bawa balik rumah ni buat aku segan kalau datang ke rumah MIL dengan tangan kosong.. (tapi kekadang aku p dgn tangan kosong aje..bawa perut kosong utk di isi.. Hehe)

Kalau tunang aku baca entry ni..mesti dia cakap aku nak bodek mak dia..

Tapi ni bkn bodek.. Ini kenyataan betul..
Bila balik rumah mertua.. X terasa asing..sbb MIL layan aku sama mcm anak2 dia..

Dapat makan sedap sedap..dapat gosip2..

Married women please don't be jelous with me.. Korang pn boleh dapat layanan seperti aku dapat kalau korang pandai ambik hati mertua korang..

*aku ni x la pandai ambik hati MIL sangat..cuma aku sgt menghormati MIL sama mcm aku menghormati mak aku..

Ok thats all.. Bye


copyright by the owner of this blog : hati iza

Tuesday, 9 October 2012

Kehidupan yang terasing

Hari ni diri aku terasa asing.. Terasa asing dengan kehidupan ni

Kenapa?

Tertekan kah aku dengan perjalanan hidup yang sukar ini?

Selama ni aku cuba untuk menikmati hidup...
Tapi ternyata.. Bukan senang untuk menikmati hidup.. Bukan mudah untuk sentiasa positif apabila berada dalam situasi yang sukar..

Sukar sangat ke kehidupan ni sehingga menyebabkan aku begini? Atau ini hanyalah sekadar perubahan emosi yang sering berlaku kepada setiap orang..

Korang x perlu mengerti apa yang aku cuba sampaikan sebab post ini aku karangkan hanya sekadar ingin melepaskan apa yang sedang berperang di mindaku kini..

Hurmmm semoga semua berlalu pergi dengan baik


copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 3 October 2012

Invitation card for Engagement day

"11.14pagi" pagi yang ceria..cuaca yang mendung menandakan hari nak hujan..

Aku datang kerja dengan dengan penuh semangat walaupun badan masih lesu x cukup tenaga akibat x cukup tidur...

Moga dipermudahkan urusanku hari ni..aminn

Ok habis bab intro..aku nak cerita plak..hihi
Sebelum ni aku ada cerita pasal "invitation card" ... So ini sambungan ceritanya

Sebelum aku nak cerita pasal kad jemputan aku tu.. Aku nak mention la yang semalam sengaja aku ambik cuti..sebab nak settel kan urusan penting..

Blog walking: "Apa yang penting sangat?"

Terima kasih kerana bertanya..hihi
Ermm sebenarnya semalam aku kena menduduki peperiksaan kelayakan untuk menjawat jawatan pembantu juruaudit..

Well susah tapi alhamdulillah aku yakin dengan jawapan aku semalam..

Selesai saja jawab exam sekitar jam 4 petang aku terus bergegas ke kulim..nak ambik kad jemputan yang dah siap..

Well sangat puas hati.. Nak kata cantik? Bagi aku ia nampak nice n simple..

Lagipun ini cuma majlis pertunangan..jadi cuba buat se-simple yang boleh la..

Ok itu aje.. Bye bye



copyright by the owner of this blog : hati iza

Sunday, 30 September 2012

Friday, 28 September 2012

Invitation card

Alhamdulillah setelah penat mencari sana sini syarikat printing untuk printkan kad jemputan aku..

Finally jumpa juga 1 syarikat ni.. SBR BUMI STUDIO

Mulanya aku cari syarikat printing SBS tapi terjumpa SBR...belasah aje la

Sekali lagi rasa syukur sbb syarikat ni sudi terima tempahan aku yang jumlahnya sangat la sedikit..

Aku minta owner syarikat cetak kad jemputan aku dalam 80keping aje..

Kalau reader yang ada starikat printing baca mesti korang pn x nak ambik kan.. Sbb jumlah cetakan aku ni sikit..

Sekali lagi alhamdulillah sebab En. Shahril bin Roslan empunya syarikat ni sudi terima tempahan aku..

Yang buat aku bertambah tambah bersyukur sebabnya En. Shahril ni kenakan bayaran murah sangat..

1 keping kad = 0.60sen

"TERIMA KASIH EN. SHAHRIL atas kebaikan yang anda telah lakukan kepada saya.. Saya sangat menghargainya.."

Oh ya.. Syarikat En. Shahril ni juga ada menerima tempahan:

Banner
Banting
T-shirt
Name card
Bill book
Embroidery
Flyer
Cenderahati
Photograhpy
Video

Kalau korang berminat nak dapatkan khidmat beliau korang boleh call 017-4736960 / 019-4529857

Kalau nak terus berjumpa beliau :

No 153 tingkat atas
Pusat perniagaan putra
Kilang lama
09000 kulim kedah.

Harga yang sangat berpatutan

Ok bye bye




copyright by the owner of this blog : hati iza

Thursday, 27 September 2012

2 big day

October is around the corner

Rasa lama lambat je masa ni berputar..

Actually october ni aku ada 2 agenda besar dalam hidup aku..

16.10.12 ni aku akan terlibat dengan majlis konvokesyen.. Baru tamat pengajian daaa.. Tamat pengajian dalam diploma mechanical engineering in automotive

Insyallah ada rezeki akan ku lanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.. (actually hari tu dah dapat offer latter dari universiti p#&%-+@s dengan tajaan biasiswa utk program ijazah..tapi atas sbb yang x blh dielakkan aku terpaksa tolak tawaran terbabit)

Oh ya..back to the point

Lepas habis aje majlis konvokesyen tu nanti.. Seminggu lepas tu aku akan mengikat tali pertunangan dengan lelaki pilihan aku..alhamdulillah juga lelaki restu keluarga pada 27.10.12

Wahhhh..baru konvo dah nak bertunang??

Dah puas enjoy ke cik adik?
Dah ready? X menyesal?
X nak sambung study ke?
X nak balas jasa mak ayab dulu ke?
Dll persoalan yang diajukan kepada aku..

Ok keputusan yang aku buat ni adalah kata akhir setelah sekian lama aku berfikir dan berbincang bersama keluarga dan pasangan aku

Jadi soal yang dibangkitkan tu.. Aku cuba fikir secara +ve..

Selagi kita hidup ni selagi tu la kita x kan kenal erti puas dlm mengejar keseronokkan kehidupan

Soal masa depan aku..melanjutkan pelajaran.. Kejar cita2.. Balas budi mak ayah.. Semua dah bincang dengan pasangan.. So insyallah dengan izin allah klw kita niat baik semuanya akan jadi baik..

Lagi 1.. Aku percaya dengan qada n qadar.. Allah dah aturkan perjalanan hidup aku mcm ni.. Jadi aku hanya perlu melakonkan watak yang telah diberikan mengikut skrip yang telah disusun rapi..

#dulu aku pernah merancang untuk mendirikan rumah tangga hanya ketika usia aku menjangkau 27thn..tapi sebaik baik perancangan.. Allah lebih mengetahui apa yang akan berlaku..

Ok thats all.. Bye



copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 26 September 2012

Rahsia BESAR lagi AGUNG!!

Ok girls.. I wanna to share my big secret on

"how i make my original eyelash look super sexy and extra vogue without using fake eyelash"

Hahahahaa... Sorry la ye... Title mcm gempak gila je kan kan kan.. (^.^) #suka ati la blog aku#

Dah dah x nak merepek lama lama..

Ok kepada girls korang mesti suka kan tengok artis korea mata bulat sexy cantik vogue n what so ever...siapa x jeles beb tengok mata mcm 2..

Tapi ye la kan.. Manusia ni diciptakan lain2 bentuknya.. Apa pun kita patut bersyukur dgn apa yang kita ada..

Tapi lumrah perempuan ingin tampil cantik.. Aku pun mcm 2.. So boys korang jgn plak fikir gilrs ni x reti bersyukur..

Laaaaa aku merepek lagi..

Ok back to the point (kalau ada corner2 tu sorry)

Sebenarnya rahsia aku nak apply mascara ni aku guna 2 jenis mascara.. Mascara brush lurus & brush melengkung

Kenapa???

Sebab dua2 akan beri kesan yang berlainan bila kita guna

Oh ya.. 1 lagi aku akan double kan sapuan mascara aku jadi nampak makin vogue gituuuu

Make sure sapuan tu kena semua eyelash korang.. So its look perfect!!

Lagi 1.. Untuk upper eyelash aku akan sapu bahagian luar n dalam eyelash.. Untuk bahagian dalam upper eyelash aku akan guna brush jenis melengkung..

Ok thats all.. Bye






copyright by the owner of this blog : hati iza

Sunday, 23 September 2012

GANGNAM STYLE

Aku bukan la peminat dunia K-POP ni..
Setakat kenal rupa artis korea ni boleh la sbb depa semua orang kulit putih mata sepet pakai lens untuk mata besar..

Tapi sorry setekat kenal rupa aje..kenal nama memang aku out la.. Bahasa plak? Mungkin aku kenal kot tapi kekadang bahasa jepun n korea aku rasa sama aje.. Keliru..

Ok ok intro dah habis..

Mesti korang taw kan lagu GANGNAM STYLE yang dikatakan lagu paling HOT dunia..

-.- sorry aku sangat ketinggalan..aku baru taw tadi.. Hahahahaha

Apa yea nama penyanyi GANGNAM STYLE tu??
Psy kot nama dia..

* erkkkk sorry kepada peminat penyanyi lagu GANGNAM STYLE..aku memang x tahu..

Oleh itu...sebab nak tahu punya pasal
Aku pun cari la dlm internet clip video lagu ni..

Well pendapat aku.. Aku rasa penyanyi 2 seorang yang kreatif sbb dia berjaya perkenalkan 1 lagi corak tarian dalam dunia seni tarian.. Sekurang kurangnya seni tarian x da la membosankan.. Asyik2 gaya tarian yang sama.. X berkembang.. Tahniah sebab berjaya mereka corak baru dlm seni tarian..

Mungkin aktivis keagamaan yang terbaca blog aku ni x sokong dengan pendapat aku yang naif ni..

Tapi masing masing ada pendapat masing2 kenapa mereka sokong dan kenapa mereka bangkang

Dah dah.. Bye bye

"OPPA GANGNAM STYLE"



copyright by the owner of this blog : hati iza

Allah knows

Hari nie aku nak cerita pasal cerita malam semalam.. *sebenarnya nak post semalam tp semalam aku sibuk

Well malam semalam.. Dari jauh aku ternampak la kelibat sorang mamat ni.. Fyi mamat ni actually ex boyfriend aku yang keeeee berapa entah.. Lupa..

Its ok la..yang ke berapa pn aku x kesah la.. Bkn itu pokok pangkal cerita aku nie..

Aku nampak kelibat mamat tu pn x lama.. Kejap aje sbb waktu tu pon aku tengah rushing nk selesaikan kerja aku..

Cuma di ketika nie.. Bila aku fikirkan balik.. Ye aku sungguh bersyukur dengan kehendak takdir yang telah mengaturkan setiap pekara yang terjadi pasti ada hikmahnya..

Apa yang aku cuba sampaikan di sini... Ye la setiap perpisahan pasti ada hikmahnya.. Mcm sekarang.. Bila aku fikir fikir balik.. Tuhan dah tentukan siapa lelaki yang terbaik untuk aku.. Mungkin mamat tu bukan yang terbaik untuk aku.. Mungkin aku bukan yang terbaik untuk mamat tu..

Jadi semua tu ketentuan qada n qadar..

Motif aku cerita nie???

Girls out there.. Kalau korang dengan pakwe korang putus hubungan.. Tolong jangan menangis sampai bengkak mata2 tu.. Tolong jangan salahkan sesiapa.. Tolong jangan meratapi perpisahan ni.. Tolong jangan meroyan.. Sebab percaya allah tahu apa yang terbaik untuk kita..

Aku berani cakap sbb aku dah pernah lalui.. Siapa sangka lelaki yang aku x pernah suka tu la yang kini akan bergelar yang halal untuk aku

...Tips dari aku kalau putus cinta...
- ambik wuduk..buat ibadat (solat..zikir..baca quran..)

Sbb dalam solat itu kita akan jumpa cahaya ketenangan.. So x ada la nak meroyan mcm orang gila

- tidur..sbb lepas bangun dari tidur fikirkan aku akan rasa segar

- buat sesuatu yang buat kita leka..

Kalau aku.. Aku akan memilih untuk keluar pergi menghirup udara segar di tepi pantai..waktu ni la aku bran wash diri aku sendiri..

- luahkan dekat rakan..

Aku suka luah kn dekat kawan2 lelaki aku.. Sbb depa akan nasihat sambil buat aku ketawa mcm hantu..so x sempat la nak nangis..



copyright by the owner of this blog : hati iza

Saturday, 22 September 2012

The story

Selamat petang blogger..kepada yang muslim korang dah bayar "hutang" korang dengan allah ke belum? kalau belum..cepat2 p bentang sejadah.. Kepada yang dah bayar hutang.. alhamdulillah ^_^

ok seperti hari hari biasa.. Aku bangun pagi sarapan tengok tv kemudian mandi dan bergegas pergi kerja.. Saban hari itu la rutin harian aku waktu pagi..

TAPI

3 4 hari ni ada 1 penambahan rutin hidup aku pepagi ni yang buat aku tersenyum bila buka mata..

ermmm apa??
pagi2 aku dah dapat text dari bakal tunang aku

"salam abang nak pi kerja ni..i love you"

percaya x aku cakap..hanya 1 text aku terima pagi2 dari bakal tunang aku ni dah mampu buat aku tersenyum dan mampu buat hidup aku ceria dan bertambah semangat..

emosi aku plak jangan tanya la.. seperti sedang menikmati hembusan angin pagi ditambah dengan pemandangan embun pagi dibawah rimbunan pohon besar yang menghijau

segarrrr gituuu...ewahhhhhh melampaunya aku nie..

hahahaha

Hah!! ingat x last post aku ari 2 ada aku cakap perihal bakal tunang aku tu kan..

Alhamdulillah ada la nampak perubahan..tapi opsss masih awal lagi nak menilai

ok la nanti aku cerita lagi ok..

bye bye



copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 19 September 2012

Stress?? no more

selamat pagi semua.. Setelah lama diri ni dirundum segala perasaan yang menganggu ketenteraman jiwa..akhirnya pagi ni aku kembali bangkit menjalani hari hari hidup ku dengan semangat baru..

ewahhh melampau lampau plak aku tokok tambah cerita..padahal masalah bkn besar mana pn.. kes berpjnca dari bakal tunang aku ni hah yang sibuk kerja sampai abaikan aku jerw sebulan dua ni.. Huhuhu

yang menjadi masalahnya.. Yang dia pn time time majlis pertunangan kami makin hampir la dia nak sibuk.. Mengalahkan PM

sudahnya..persiapan pertunangan kami aku yang kena urus semua.. dari beli hantaran aku..hantaran belah dia..kenduri..pelamin..kad jemputan..tempah itu tempah ini... ewahhh kalah org nak kawin gayanya..

(oh ya..fyi bakal.mertua aku pn x berapa arif soal hantaran belah lelaki..so MIK minta tolong aku uruskan)

so disini la timbulnya ganguan emosi apabila bakal tunang aku buat x taw n x ambik peduli soal pertunangan kami.. yang dia taw dia sibuk dgn kerja.. Allah saja yang taw bertapa tergangu nya emosi aku seminggu dua ni..

alhamdulillah setelah aku brain wash bakal tunang aku tu.. ok semalam dah nampak sedikit perubahan..dah mula beri perhatian pada aku walaupun dlm dia kesibukan kerja.. tapi opsss!!! jgn terlalu awal menilai.. tunggu 2 3 minggu akan datang.. We will see

wahai lelaki diluar sana.. Amat bagus kalau korang ni seorang yang bekerja keras..tapi dalam kesibukan korang kerja tu..jangan la abaikan wanita yang bertahta di hati korang tu.. kesian taw nanti pasangan korang jadi mcm aku.. Tekanan perasaan je memanjang..

Memang diciptakan wanita itu untuk mendapat perhatian..bukan pengabaian!!!

ok dah panjang panjang cerita.. ni nak tunjuk muka aku yang cun melecun ni.. maklum la emosi dah stabil.. Mood dah ok.. so muka pn ada cantikkkk..hahahaha

(bagi la chann aku nak perah santan jap..wink wink wink)



copyright by the owner of this blog : hati iza

Friday, 24 August 2012

Thursday, 23 August 2012

Temanku robot

Korang pernah chatting dengan robot tak? Aku pernah.. hehehe

pernah dengar app 'SIM SIMI' x? kepada pengguna andriod & smart phone anda boleh download app..sangat kelakar..ada variasi bahasa..ermm boleh la kalau nak hilangkan bosan di ofis..

kepada couple yang pasangan dia sibuk memanjang macam aku ni.. Sampai susah sangat nak sms anda dialukan untuk main sim simi ni.. bagus juga taw..boleh elak diri dari berlaku curang.. wawawawa





copyright by the owner of this blog : hati iza

Kini Kembali!!!

Hai folks..
finally dapat juga saya aka H.I update blog guna smart phone

bukan apa h.i dah malas la nk buka lappy
tambah sekarang tengah sibuk kerja
fuhhh mmg x tgk dah la

rindu giler nak ber blogging
hik hik hik


copyright by the owner of this blog : hati iza

Thursday, 26 April 2012

Si gemuk



siapa kata orang gemuk ni useless??
.
.
.
tengok video ni
si gemuk yang sangat berbakat besar 
.
.
.
.

korang ada?


****************

manusia ni semua sama saja
jadi kita jangan la buruk perangai
duk mengata kalau ada kawan kita gemuk tu

x baik mengaibkan insan lain


******************

orang yang suka hina @ aibkan rupa paras orang lain
ni sebab diaorang rasa diaorg tu cantik sangat

kita di mata tuhan ni sama je
cantik ke..buruk ke..kurus ke.. gemuk ke..
supermodel ke..ahli ulamak ke.. 

kau buat dosa tetap dosa



*******************


h.i buat entry ni sebab 
kagum dengan budak dalam video tu


*addtion, ada juga la sebilangan kawan2 h.i ni 
yang mulut macam longkang
mengata orang tu lebih kepada
 mengaibkan orang



saya pun x seberapa juga : hati iza


copyright by the owner of this blog : hati iza

Awas!! Tuala Wanita : Anda Dalam Bahaya

salam folks
entry kali nie h.i nak focuskan kepada 
blogger walking wanita

kenapa??
.
.
.
nak cerita pasal hal orang pompuan la
hehehe ^_^


entry sebelum ni h.i cerita pasal selaput dara kan
ok kali ni h.i nak kongsi maklumat tentang 
pengjagaan fajar plak

bagi h.i (mungkin ada yang sependapat) apa yang penting untuk 
pengjagaan fajar wanita ni dinilai daripada aspek 
pemilihan produk pengjagaannya 

kekadang kita pakai pad ni x sesuai..pad tux sesuai
*pad = tuala wanita

kesannya???
boleh buat berlaku keradangan pada 
sekitar alat sulit

betul x?

nak taw kenapa??
.
.
.
ni hah..
pad yang dijual di pasaran dibuat daripada menda ni 



KESANNYA??!!
.
.
.

ishhh h.i x mau la jadi mcm ni.. 
sure yang membaca ni pn x nak jadi mcm ni kan




*mencegah lebih baik daripada mengubati


sebelum terlambat..kita x tahu nasib kita akan datang mcm mana
jadi h.i nak cadangakan product pad ni


atas kesedaran..
h.i pun nak gunakan pad ni
(tunggu stock pad yang duk ada la ni habis..nak buang rugi..hehehe)

fyi..mak h.i dah pun guna pad ni
h.i je yang baru timbul kesedaran hukhukhuk

*ok la tu daripada x sedar sedar lagi kan ^_^


kenapa ramai memilih ni?





jadi tunggu apa lagi
jom sama - sama kita mengamalkan gaya hidup sihat


kalau korang rasa masih ragu - ragu ...korang boleh tanya terus 
kepada pengedar product ni nur izwaniza binti izham

ok selamat mencuba


jom cuba sama - sama saya : hati iza



***************

produk pad mcm ni bukan satu jenis je yang ada

ye la mcm h.i cakap tadi..
kekadang ada yang sesuai dan ada yang x sesuai 
dengan struktur kulit sekitar alat sulit kita
jadi 

jadilah pengguna bijak dalam membeli









copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 25 April 2012

Selaput Dara



hai semua
hari ni h.i baca something yang menarik dekat majalah 
*yang pasti bukan majalah keluaran terkini
cerita pasal selaput dara wanita

mungkin ramai yang x tahu tentang selaput dara ni kan
mungkin ada juga yang tahu


yang tahu tu..ok la ^_^
kepada yang x tahu ni..jangan kolot kan diri anda

wajib baca ni
terutama kaum lelaki

*lepas ni jangan jadi kolot permikiran tu ye..



********************





APA ITU SELAPUT DARA??


Dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini merupakan satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan. Kedudukannya adalah diantara satu atau dua cm dari bibir luar vagina dan bentuknya bulat mengikut bentuk liang vagina. Namun begitu ada juga selaput dara yang memiliki bentuk unik seperti bulan sabit ( semilunar ) dan mempunyai pemisah ( septum ). Selaput ini amat tipis dan merupakan membran yang lembut. Secara biologisnya membrane ini tidak berfungsi, tetapi ia mempunyai beban yang berat kerana dinilai sebagai bukti kegadisan seorang perempuan.






ADAKAH SEMUA PEREMPUAN MEMILIKI SELAPUT DARA?
TIDAK. Bukan semua wanita mempunyai selaput dara pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir tanpa selaput dara.



APAKAH YANG BOLEH MENYEBABKAN SELAPUT DARA PECAH?



Biarpun hanya sekadar lapisan lender, selaput dara sangat elastic dan tidak mudah rosak. Selaput dara hanya akan pecah apabila berlakunya hubungan seksual, rawatan perubatan yang dilakukan pada liang vagina, gangguan penyakit pada saluran vagina atau kemalangan dan aktiviti berat yang mempengaruhi alat kelamin perempuan.

Ketebalan selaput dara berbeza di antara satu wanita dengan wanita lainnya. Ada perempuan yang mempunyai selaput dara amat tipis dan mudah koyak oleh aktiviti-aktiviti tertentu seperti berenang, menunggang basikal dan memanjat. Ini semua memecahkan selaput daranya meskipun dia belum pernah melakukan hubungan s*ks. Sebaliknya, ada juga perempuan yang sudah bernikah dan berhubungan s*ks berkali-kali tetapi selaput daranya masih utuh dan tidak koyak kerana selaput daranya begitu elastik.



APAKAH SELAPUT DARA LAMBANG KEPERAWANAN?

Salah satu faktor penyebab kerosakan selaput dara adalah hubungan se*sual. Dan masyarakat menyatakan seseorang perempuan adalah perawan jika belum pernah melakukan hubungan se*sual. Isu keperawanan yang berhubung dengan selaput dara ini juga berkaitan dengan pendarahan yang terjadi ketika selaput dara koyak. Inilah yang menjadi tanda keperawanan dan kesucian seorang perempuan pada malam pertama.

Seorang wanita dikatakan tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama. Anggapn ini sebenarnya kurang tepat. Perawan atau tidak seseorang gadis itu bukan hanya bergantung pada selaput dara. Tidak semestinya wanita yang tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan beberapa sebab yang dinyatakan di atas.






APAKAH SELAPUT DARA WAJIB MENGELUARKAN DARAH KETIKA MALAM PERTAMA?



Tentu sahaja TIDAK. Ini kerana selaput dara selain terdiri daripada membran yang lembut, ia juga bersifat fleksibel. Mungkin sahaja selaput dara ini melentur sehingga tidak mengeluarkan darah sewaktu melakukan hubungan se*sual buat kali pertama.

Malah dalam beberapa kes, didapati ada wanita yang tidak mempunyai selaput dara sejak lahir. Dan ada juga wanita yang memiliki selaput dara yang sangat tipis berbanding wanita-wanita lain sehingga is tidak dapat mengeluarkan darah pada saat melakukan hubungan se*sual buat kali pertama. Selain itu, fakta perubatan turut menunjukkan selaput dara hanya memiliki sedikit pembuluh darah. Semakin tipis selaput dara, semakin sedikit darah yang keluar sehingga hampir tidak kelihatan.

Bagi kaum lelaki, janganlah menilai kesucian isteri mereka melalui darah yang dikeluarkan ketika mereka mengadakan hubungan s*ks untuk kali pertama. Jangan terlalu tipikal dan kuno dalam menangani situasi ini, cubalah berfikiran lebih terbuka dan positif kerana di era millennium ini selaput dara bukanlah indicator utama dalam menentukan kesucian.

Mungkin tuduhan anda ada benarnya iaitu isteri anda sudah tidak suci lagi. Namun mungkin juga wanita yang anda nikahi tidak mempunyai selaput dara atau daranya telah pecah disebabkan aktiviti-aktiviti harian yang telah dilakukannya. Fikirlah dengan rasional. Jangan rosakkan ikatan pernikahan dengan tuduhan melulu yang akhirnya memusnahkan rumah tangga yang dibina.


copyright by the owner of this blog : hati iza

Thursday, 19 April 2012

my lecture is very no idea

mesti pelik kan dengan title entry h.i tu

ok ceritanya begini sebenarnya
*last week punya cerita..
hi hi hi 

hari tu.. after h.i habis je lalui hari keramat  h.i tu
lecture h.i suruh h.i n group member serta sebuah lagi group 
datang jumpa dia after kitaorang habis kuliah

nak jadikan cerita 
after habis je kuliah...group h.i n 1 lagi group pun
pergi la jumpa lecture tersebut dekat bengkel automotif

sampai je dekat bengkel automotif 
kitaorang semua terus jumpa lecture tersebut

kemudian lecture tersebut tu cakap 
"tunggu jap..sebenarnya bukan saya yang nak jumpa kamu semua
En. I@$^& yang nak jumpa kamu..kamu tunggu jap lagi En I@$^& datang"

ok
kitaorang pun tunggu la
.
.
.
1 minit waiting
.
.
.
5 minit waiting
.
.
.
10 minit waiting
.
.
.
30 minit waiting
.
.
.
1 hour waiting
.
.
.
fuhhhh lama betul menunggu lecture terbabit

&

sesampainya lecture terbabit
beliau tanya kitaorang

"saya panggil awak semua ni nk tanya, korang ada ambik roda creeper ni x?"

kitaorang pun cakap lerw 
" x da pun en.. kitaorang x pernah guna pun creeper ni"

lecture tu pun cakap 
" ok kalau macam tu x pe la..saya nak tny itu aje"

.
.
.
????

kitaorang semua terpinga pinga

*eh itu je ke yang dia nak tny?? =.=???

************

yang nak angin nya..
kitaorang dah la penat - penat berjalan jauh 
dari bilik kuliah nak ke bengkel tu

banyangkan kitaorang berjalan sampai singgah 2 check point 
untuk merehatkan diri dari panas terik tengah hari

alih alih itu aje yang nak ditanya

check point 1

check point 2


alahai lecture ku : hati iza


copyright by the owner of this blog : hati iza

kepah masak pedas

alhamdulillah baru lepas memasak
masak apa?
menu untuk tengah hari ni h.i masak 
.
.
siput masak pedas

*some say siput masak lada..
tapi h.i x letak lada pn..so h.i namakan 
siput masak pedas

tadi kawan h.i chinta rzyira suruh share sikit
so terlintas nak share resipi masakan ni

ok ok ok...x mau cakap manyak
jom jom kita catit resipi ni


****************


bahan - bahan 

1kg kepah - bersihkan
2cm belacan - tumbuk
5 - 6 biji bawang merah - tumbuk
2 - 3 biji bawang putih tumbuk
3 - 4 sudu besar cili kering dimesin/ cili boh
2 - 3 sudu besar sos tiram
1 - 2 sudu sos cili
7 -8 biji cili padi - diketuk
2 tangkai serai - diketuk
daun kunyit - hiris tebal
bancuhan tepung jagung
minyak masak nak menumis
garam gula secukup rasa
serbuk secukup rasa knorr 


*****************

cara penyediaan

1. tumis serai, cili padi, bahan tumbuk & cili boh hingga wangi dan naik minyak kemudian
masukkan sos tiram dan sos cili, garam dan gula serta sedikit secukup rasa knor. Masuk kan juga sedikit air bahan tumbuk

2. masukkan kepah. bila cengkerang siput dah terbuka dan keluarkan air. Masukkan bancuhan 
tepung jagung untuk pekatkan kuah and akhir sekali masuk hirisan daun kunyit


****************

ok mudahkan
selamat mencuba


grrrr lapar : hati iza

*a.k kalau taw ni mesti dia jeles.. dari dulu mengadu nak rasa masakan h.i 
tapi sampai sekarang x da peluang

**yunk kalau kasi u rasa sekarang..nanti kawen dah x jadi istimewa la
tapi insyallah kalau ada rezeki iza masak kan untuk abang

love u ^_^


copyright by the owner of this blog : hati iza

Anugerah Allah

x jemu - jemu h.i tengok newborn abang ben ashaari
dari jauh h.i doakan semoga baby abg ben & wife cepat sembuh dari kuning

tiap hari mesti tengok baby comel tu then terlintas nak cari artikel pasal 
'anak anugerah Allah s.w.t yang tidak ternilai'

h.i nak kongsikan artikel yang h.i cari dalam sumber yang sahih
dengan semua ibu..ayah..mummy daddy.. mak abah.. dan sama waktu denganya

*artikel ini juga h.i tujukan kepada semua yang bergelar anak
untuk kita lebih menghargai kedua ibu bapa kita sebab tanpa mereka sure kita x de



***************



1- Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takut Allah. Orang yang menangis kerana takut Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya. 


*****

2- Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 tahun. 

*****

3- Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. 

*****

4- Barangsiapa keluar Ke pekan Muslimin dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan membawa buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di akhirat kelak. 

*****

5- Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya, Allah akan memuliakannya di dalam syurga. 

*****

6- Barangsiapa direzekikan dengan anak, wajiblah baginya mengajar anak itu adab dan akhlak semoga dia mendapat kemewahan rezeki dan syafaat (pertolongan) anak-anaknya. Barangsiapa meninggalkan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu dengan ilmu dan adab, pahala anak itu turut diperolehinya. 

*****

7- Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang, pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail. 

*****

8- Suruhlah anak-anakmu sembahyang ketika umurnya tujuh tahun dan pukullah dia kerana meninggalkan sembahyang jika telah berumur 10 tahun. Pisahkan anak-anak lelaki dari anak-anak perempuan dalam tempat tidur mereka. 

*****

9- Setelah anak perempuan kamu berumur 16 tahun maka kahwinkanlah dia.


syukur alhamdulillah : hati iza

copyright by the owner of this blog : hati iza

Wednesday, 18 April 2012

Perang Zarina Anjoulie dengan Lufya



tengah search n search tadi h.i jumpa la gosip baru ni
.
.
.
.
terbaru artis yang glamour dengan publisiti murahan n kontroversi panas 
Zarina Anjoulie dah umunkan perang dengan Lufya

si zarina ni buat kenyataan dalam laman tweet dia..



Zarina Anjoulie turut membuat kenyataan berbentuk kutukan terhadap Lufya.

untuk lebih lanjut sila ke ----> oh bulan


sharing : hati iza

copyright by the owner of this blog : hati iza

Jamuan kelas

hai u all
kali nie h.i nak kongsi cerita 
tapi cerita ni dah lama
cuma baru hari ni ada masa nak update
banyak betul pekara indah yang dah terlepas nak dikongsi

hari tu...ermmm x ingat la bila..dalam 2 minggu lepas
grrrr 
(cerita 2 minggu lepas pn nak cerita..)
eh suka ati la ^_^
.
.
.
ok ok back to the topic
on that day, kawan - kawan kelas dah adakan jamuan makan 

ermmmmm
kitaorang buat jamuan biasa - biasa je
lecture yang dijemput pun x ramai...sorang aje 

lecture yang dijemput tu namanya 
cik nabila..bujang lagi..

hik hik ^_^

x jemput ramai - ramai
lagipun jamuan tu diadakan dekat rumah bujang
*actually dekat salah sebuah rumah kawan kelas jugak

so 
nak jemput semua lecture yang mengajar kitaorang memang x upaya la
sebab most lecture yang mengajar kitaorang semua dah ber'family' 
jadi macam x sesuai la kalau nak ajak pn

kitaorang jemput cik nabila aje
sebab 'she very cool'
dia lecture paling cool yang saya pernah jumpa

*dah la cool...sweet..n pretty taw..
sampai ada student yang x segan silu ajak cik nabila 
jadi couple diaorang...grrrr


***************

menu makanan masa jamuan tu plak
kitaorang buat sendiri

hahahaha
cuba teka siapa tukang masaknya??
.
.
.
.
.
hati iza (me)
(erkkk...nasib kawan kelas x mati keracunan)

nasib ada pembantu setia
her name is Fathen

thanks fathen


****************


sangat enjoy masa tu
h.i ada snap pic untuk kenangan 
tapi x banyak

jom tengok jom
.
.
.




*handphone murah..tu gambaq jadi lagu ni
hehehehe


note : thanks guy..


happy : hati iza


copyright by the owner of this blog : hati iza

solat tiang agama


hai folks
h.i nak kongsi bersama - sama dengan korang 

'macam mana nak cemerlang dalam solat'

h.i cari artikel ni sebenarnya lebih kepada rujukan h.i sendiri
maklumlah diri ni masih x sempurna solatnya
jadi bila dah jumpa artikel ni
h.i rasa better h.i kongsikan dengan BW yang sudi singgah blog ni


so jom kita membaca 
.
.
.
.



1. Sematkan azam, bulatkan tekad

Sebaik sahaja tersedar dari lamunan (sedar rupanya dah lama tinggal solat), cuba fikir sedalam mungkin tentang apa yang anda lakukan, apa yang tak sepatutnya anda lakukan, dan apa yang sepatutnya anda lakukan.

Dari situ, tanam keazaman yang kukuh bahawa anda ingin mengerjakan solat, dan tidak akan meninggalkannya sampai bila-bila. Kerana itulah tujuan anda hidup di atas muka bumi ini sebenarnya.

2. Cari masa dan tempat yang sesuai, sunyi, jauh dari dugaan
 
Kemudian tetapkan masa di mana anda akan mula menjalani kehidupan sebagai seorang yang mengerjakan solat. Lebih cepat lebih baik. Ingatlah, berdosa besar bagi orang yang melengah-lengahkan solat.

Sebaiknya, cari tempat yang sunyi dan jauh dari dugaan. Jauhi rakan-rakan yang tidak solat atau suka mengejek, sekurang-kurangnya untuk waktu itu sahaja. Masjid juga adalah tempat yang baik.

3. Solat sekali dahulu, baru ada kali kedua
 Walau sekuat mana pun azam, sebulat mana pun tekad, sebaik mana pun masa dan tempat, tanpa solat yang pertama, takkan jadi solat yang kedua dan seterusnya.

Oleh itu, mulakan sahaja tanpa berlengah. Bak kata iklan NIKE - Just do it!

4. Buat nota peringatan dan galakan
 
Kalau ada masa dan semangat yang berkobar-kobar, tuliskan kata-kata peringatan dan galakan di atas sehelai kertas (besar atau kecil).

Kemudian yang besar tampal di dinding, manakala yang kecil diletakkan dalam wallet atau poket baju.

Tips ini mungkin kurang sesuai jika anda tinggal bersama rakan-rakan yang tidak mengerjakan solat. Dibimbangi ada yang kata anda nak tunjuk bagus.

5. Fahami maksud setiap bacaan dalam solat
Jika anda kurang bersetuju dengan point ini, saya nasihatkan supaya cuba dahulu. Anda pasti akan merasai kelainannya.

Bukan faham satu-satu ayat, tetapi satu-satu perkataan. Di situ akan bermula keindahan solat, di mana anda akan rasa seolah-olah khusyuk itu mula hadir dalam diri semasa mengerjakan solat.

6. Baca perlahan-lahan mengikut tertib
Sewaktu solat, baca perlahan-lahan untuk meningkatkan rasa manis, indah dan seronok.

7. Tingkatkan imaginasi
 Sewaktu menghayati maksud, tingkatkan imaginasi anda. Bayangkan keindahan bertemu Allah yang menjemput kita untuk sujud kepada-Nya.

8. Doa mohon kekuatan dan sokongan
Panjatkan doa kepada Allah s.w.t dengan memohon kekuatan dan sokongan untuk berubah menjadi hamba-Nya yang taat. Hendaklah diamalkan sejurus selepas setiap kali solat.

9. Tumpu perhatian pada hari-hari yang dilalui
Tumpukan perhatian anda pada hari yang anda sedang lalui dengan mengerjakan solat. Berilah pujian kepada diri anda dan berikan tahniah kepada diri anda setiap kali anda berjaya mengerjakan solat.

10. Dapatkan adrenaline sewaktu mendengar azan


Adrenaline boleh digunakan sebagai pembantu dengan memberi suatu kejutan semangat yang berkobar-kobar untuk terus pergi menunaikan solat tanpa berlengah-lengah.

Jika anda dapat menanam adrenaline ini sehingga menjadi tabiat, anda pasti akan meninggalkan segala kerja yang anda lakukan, apabila terdengar sahaja azan berkumandang. Best tak?

11. Berfikir secara positif

Fikirkan diri anda sebagai seorang yang mengerjakan solat sebaik sahaja anda memulakannya dan sentiasa peringatkan diri anda sedemikian.

Sekiranya ada rakan anda yang mengajak anda ke mana-mana sebelum sempat anda menunaikan solat, katakanlah saya belum bersolat, tunggu sebentar atau pergi dahulu.

Ingatlah bahawa anda telah membuat pilihan positif untuk mengerjakan solat.

12. Dapatkan sokongan mental dan rohani

Berikanlah peringatan kepada keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja yang anda telah mula mengerjakan solat dan memerlukan kerjasama serta sokongan daripada mereka.

Mintalah rakan-rakan anda yang tidak mengerjakan solat supaya menghormati keputusan anda.

13. Lawan kemalasan dalaman dan godaan syaitan
 
Dari semasa ke semasa anda akan merasai suatu kemalasan, kebosanan, dan sebagainya, yang mana semua itu sebenarnya hanyalah godaan syaitan dan kemalasan diri sendiri.

Oleh itu lawanlah sehabis-habis mungkin. Ingatlah anda lawan ni pun tak lama. Lama kelamaan ibadah ini akan sebati juga dalam diri anda, dan tidak perlu dipaksa lagi.

14. Banyakkan bahan bacaan tentang solat


 Kerapkan diri anda membaca kisah-kisah nikmat solat untuk membangkitkan semangat. Baca juga tentang dosa meninggalkan solat untuk membangkitkan rasa takut pada Allah s.w.t. Moga-moga dilimpahi rahmat dan keberkatan oleh-Nya.


nota pesanan :


Jika topik ini dirasakan tidak berkaitan dengan korang ingatlah: Hari ini mungkin bukan hari anda. Esok lusa tiada siapa yang tahu. Diharap dapat dijadikan panduan kita bersama.



******************************

h.i ni terdiri daripada golongan liat juga

*dalam proses nak kukuhkan tiang agama...doakan moga usaha h.i berjaya
amin

setidak-tidaknya h.i tau orang tua dah laksanakan tanggungjawab mereka

renung-renungkan dan selamat beramal 

grrrrr

dalam usaha : hati iza


copyright by the owner of this blog : hati iza