the fantasy of dreamland..journey..real life..

Tuesday, 31 May 2011

kisah hati..antara aku dia dia dan dia..

suatu petang aku dengan mak di dapur..minum petang
aku : "mak agak2 kalau acik x da calon suami..mak jerw la tolong carikan.."
mak : "jgn nk mengada...cari sendiri.."
aku : "ermmm..cari sendiri susah la mak.. takut tersalah pilih ajerw..takut pn ada"
mak : "dah dah berlajar dulu bagi habis..kerja elok2 baru kawen"
aku : "acik cakap nie bukan utk skrng..tp utk ke hadapan nanti..klw x cakap awal2 nanti mak ingt acik da ada pasangan..karang x kawen plak acik..sapa yang susah?? mak jugak..sbb x da menantu..hehehehe.."

ermmm perbualan aku dengan mak satu tika dulu...kenapa yerw.. bila aku bersungguh2 inginkan orang tua ku yang memilih soal jodoh ku..diaorang tak nak.. dan makin kuat  aku mengatakan yang aku mahukan jodoh itu datangnya dari pilihan orang tuaku..makin semak kepala otak ku dengan kisah lelaki...


kisah lelaki A :
meluahkan perasaan aku pada dia?? ermmm macam mana? malu la.. tak pandai...ermmm sorry...
bukan aku tak suka kan dia..bukan aku menolak untuk menyanyangi dirinya.. aku terima dia..kalaw dia cakap dia hanya seorang cleaner pun aku masih tetap ada perasaan pada dia.. tapi untuk aku meluahkan pada dia...ermm susah.. puncanya?? aku takut dikecewakan pabila aku telah meluahkan rasa hati nie pada si dia.. tidak kah kecewa itu menyakitkan.. mungkin jugak perasaan itu lah yg makin membuat si dia jauh hati dgn ku.. bukan ak tak nak ucap kan kalimah itu.. tapi aku malu..aku takut.. tapi aku sentiasa ingatkan dia.. aku terima ajerw dia..tapi betul kerw dia suka aku? betul ke dia jujur akan hal nie? kami tak pernah jumpa.. pangilan call jarang2... alahai... banyak yang perlu dirisau kan... ermmm sorry awak.. saya tak maksudkan untuk melukakan hati awak..

kisah lelaki B :
aku tak pernah menyoalkan tentang hati dan perasaan..perkataan cinta tak pernah aku ucapkan.. kami hanya kawan..tapi tak ku sangka si dia telah beri andaian lain pada hubungan persahabatan nie.. aku kah yang bersalah?? aku cuma hendak berkawan baik dengannya...salah kerw seorang lelaki dan seorang wanita menjalinkan hubugan persahabatan tanpa mengaitkan perasaan cinta?? arghh terlalu sukar untuk dia memahami ku.

kisah lelaki C :
kami dah lama berpisah..punca perpisahan? yaaa..ak yang minta untuk memutuskan hubungan kami.. kenapa? kerana diri ku tidak dipedulikan..aku diibaratkan seperti tempat persinggahan pabila dia memerlukan..dia tak pernah ambik kisah tentang perasaan aku.. (katanya dia sibuk dengan kerjaya...ya..aku sangat - sangat memahami soal kerjaya nya..aku cuma memerlukan masa yang sedikit untuk kami..itu yang ku pinta..ak cuma mahukan keperihatinan nya dalam bercinta..itu yang ku harapkan) perpisahan kami..aku yang putuskan.. dia?? mengiyakan pon tidak.. menidakkan pon tidak... setelah perpisahan berlaku..yerw kami masih berhubung.. di facebook..sering saja dia menghantar post dan stetment yang berbunyi seperti si dia masih menyanyangi ku.. di hangphone...masejnya mengharapkan balasan dariku.. dan semalam.. tuhan telah menunjukkan bahawa dia hanya cuba untuk mempermainkan hati ini. dia sudah punya pasangan lain..tp masih meminta aku untuk menerimanya..bertapa lelaki lidah bercabang!!! syukur sangat kebenaran itu aku ketahui selepas kami dah berpisah.. aku bersyukur sangat ya allah.. engkau lah yang maha adil..setiap perpisahan pasti ada hikmahnya.. sayangnya dia masih meneruskan penipuan nya..dia kata aku hanya bercakap tanpa bukti kukuh.. "awak...perlu kerw saya berbohong?? untuk apa perlu saya berbohong..awak pon tahu kan dgn siapa awak berpasangan sekarang nie..bukan saya nk mengangu kebahagian hubungan awak..tp awak sedar tak yang awak telah mempermainkan hati pasangan awak skunk nie? dengan saya awak menyatakan awak masih sayangkan saya..tp hakikatnya awak berpasangan dgn insan lain..saya cuma nk awak berhenti menganggu hidup saya..antara awak dan saya..semuanya telah berakhir..kita x mungkin akan bersama..itu takdir yang tuhan dah tetapkan..dan please berhenti dalam permainan ini..! x perlu awk utk mengaku kesalahan awak pada saya..cuma cukup sekadar jgn ganggu hidup saya...!"
copyright by the owner of this blog : hati iza

No comments:

Post a Comment